خمیر دندان مادهای ضدعفونیکننده است که به شکل خمیر و بیشتر در بستههایی استوانهای شکل قرار داده شدهاست. با فشردن آن، مادهٔ خمیردندان خارج میشود که با کمک مسواک برای پاک کردن دندان، بین دندانها و دهان به کار میرود
خمیر دندان خوب از نظر دندانپزشکان باید دارای چه ویژگی هایی باشد :
1- باعث زیبایی و درخشنده گی دندانها شود . 2- دارای طعم و بوی خوبی باشد . 3- به مینای دندان آسیب وارد نکند . 4- افزایش ترشح بزاق دهان . 5- از پوسیدگی دندانها جلوگیری کند. 6- مانع از ایجاد جرم بر روی دندانها شود7-دارای قیمتی مناسب باشد . 8- از سازمان استاندارد و انجمن دندانپزشکی گواهی تایید دریافت کند . 9- استفاده از بسته بندی مناسب . 10-کاهش حساسیت دندان
نکته ای جالب درباره ی خمیر دندان :
چنانچه در هنگام خرید خمیر دندان به انتهای تیوپ آن دقت کنید رنگهایی را در انتهای ان مشاهده می کنید که این رنگها هر یک معنای بخصوصی دارند :
1-رنگ مشکی نشان دهنده ی این می باشد که کل مواد تشکیل دهنده ی آن کاملا شیمیایی می باشد
2-رنگ سبز نشان دهنده ی آن می باشد که مواد مورد استفاده کاملا طبیعی می باشد
3-رنگ آبی یعنی مواد دارویی به همراه مواد طبیعی وجود دارد
4-رنگ قرمز یعنی مواد شیمیایی به همراه مواد طبیعی وجود دارد
انواع خمیر دندانها از لحاظ شکل ظاهری : مایع ، ژله ای ، خمیری
انواع خمیر دندانها از لحاظ فرمول تشکیل دهنده و کاربرد آنها :
1-خمیر دندانهای ضد پلاک که در داخل فرمولاسیون آن از تری کلوزان استفاده می شود . این ماده که خاصیت ضد میکروبی دارد
2-خمیر دندانهای ضد جرم که در داخل آن از موادی ماننده پیروفسفاتها استفاده می شود .این مواد کمک می کنند تا رسوبات و جرم هایی که بر روی دندانها قرار گرفته از آنها جدا شود
3-خمیر دندانهای بچه که دارای شرایط نگداری خاصی می باشند .این نوع خمیر دندانها که باید در دمای بین 18 تا 27 درجه و در جای خنک و به دور از نور مستقیم خورشید قرار بگیرند
4-استفاده از فلوراید در خمیر دندانها باعث می شود : پوسیدگی دندانها کاهش پیدا کند ، استحکام دندانها بالا رود ، بالا رفتن مقاومت دندانها در مقابل باکتریهای مضری که در دهان وجود دارد
5-برخی دندانها به مواد غذایی سرد یا گرم ، ترش یا شیرین حساسیت دارند . این افراد باید از خمیردندانهای ضد حساسیت استفاده کنند